Start Aktualności POSIEDZENIE RADY NACZELNEJ PSL
POSIEDZENIE RADY NACZELNEJ PSL
niedziela, 07 lipca 2019 13:51

W sobotę 6 lipca 2019 r. w Warszawie odbyła się Rada Naczelna PSL, gdzie zdecydowano, że Polskie Stronnictwo Ludowe wystartuje w wyborach parlamentarnych w bloku centrowym bez formacji lewicowych. Ludowcy podjęli decyzję bez głosu sprzeciwu.

– Wspólna lista zjednoczonej opozycji dostała w wyborach europejskich dobry wynik, ale nie udało się osiągnąć celu, czyli wygrać wyborów. Wyciągamy z tego wnioski. Wspólnota celu nie wystarczy, musi być wspólnota idei, wartości i programu. Dlatego proponujemy dwa bloki: centrowy, który współtworzymy i blok lewicowy – powiedział Władysław Kosiniak-Kamysz, prezes PSL.

– Rada Naczelna wyraziła pełną aprobatę działań prezesa Kosiniaka-Kamysza związanych z przygotowaniami do jesiennych wyborów – zapewnił przewodniczący Rady Naczelnej PSL Jarosław Kalinowski. – Gdyby zależało nam tylko na zdobyciu mandatów poselskich, to pewnie już miesiąc temu poszlibyśmy w wielkiej koalicji. Nam chodzi o coś więcej. Chodzi o wartości i spójność programową – dodał.

PSL pozostaje najbardziej demokratyczną partią na polskiej scenie politycznej. Decyzja Rady Naczelnej została poprzedzona kilkutygodniowymi konsultacjami w gminach, powiatach i województwach. Swoje zdanie mógł wyrazić każdy z ponad 100 tysięcy członków Stronnictwa.

Posiedzenie Rady Naczelnej było również okazją do uhonorowania kolegi Leszka Boniewskiego, prezesa ZP PSL w Katowicach najwyższym odznaczeniem partii, Medalem im Wincentego Witosa, które wręczył mu prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz wraz z przewodniczącym Rady Naczelnej europosłem Jarosławem Kalinowskim.

Medal „Za zasługi dla Ruchu Ludowego” im. Wincentego Witosa stanowi najwyższe wyróżnienie Polskiego Stronnictwa Ludowego. Nadawany jest przez Naczelny Komitet Wykonawczy PSL.

Dzisiaj: Mar 28, 2024