Start Aktualności XXIV Gala Laurów Umiejętności i Kompetencji
XXIV Gala Laurów Umiejętności i Kompetencji
poniedziałek, 18 stycznia 2016 09:21

16 stycznia 2016 r. w Domu Muzyki i Tańca w Zabrzu odbyła się XXIV edycja Laurów Umiejętności i Kompetencji, która zgromadziła ponad 2000 znamienitych gości.

Laury Umiejętności i Kompetencji to coroczne wydarzenie, podczas którego - w wyrazie uznania - wręczane są statuetki w dziedzinie gospodarczej, naukowej i kulturalnej.

Historia Laurów sięga roku 1992, kiedy działacze samorządu gospodarczego skupieni w Regionalnej Izbie Gospodarczej w Katowicach wystąpili z inicjatywą dziękowania ludziom nieprzeciętnym, wyróżniającym się firmom, organizacjom i instytucjom, które aktywnie i skutecznie włączyły się w proces tworzenia gospodarki rynkowej, jej restrukturyzacji oraz dostosowania do standardów europejskich. Wśród dotychczasowych Laureatów znalazły się takie osobistości jak: Lech Wałęsa, Ojciec Święty Jan Paweł II, José Manuel Durão Barroso, Javier Solana, Jan Nowak Jeziorański, Krzysztof Penderecki, a na podstawie tegorocznej decyzji Kapituły najważniejszy Diamentowy Laur Umiejętności i Kompetencji wręczony został Hannie Suchockiej, premier RP w latach 1992-1993 r.

W części artystycznej odbył się koncert pt. „Ray Wilson - Genesis Classic”, podczas którego usłyszeliśmy największe przeboje grupy Genesis oraz utwory solowe Raya Wilsona w wykonaniu samego artysty! W uroczystości wzięli  udział członkowie prezydium Zarządu Wojewódzkiego PSL woj. śląskiego Andrzej Pilot i Leszek Boniewski.

Aktualnie: gości 8,
botów 1 połączonych